Kulinarna Stolica PolskiMoja babcia kiedyś robiła tę zupę bardzo często. Rumpuć w jej wykonaniu był prawdziwą ucztą

Moja babcia kiedyś robiła tę zupę bardzo często. Rumpuć w jej wykonaniu był prawdziwą ucztą

Ta domowa zupa to prawdziwe złoto
Ta domowa zupa to prawdziwe złoto
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
29.04.2024 15:08

Ciekawa, pełna różnych i kolorowych dodatków, a do tego bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna. Tak w kilku słowach można opisać genialną zupę, która nosi jednocześnie uroczą i zapadającą w pamięć nazwę.

Nasza podróż po regionalnych kuchniach ciągle trwa. Tym razem zapraszam cię do Wielkopolski, gdzie króluje pożywna i ciekawa zupa. Znajdziesz w niej same smaczne kęski. Taką zupę robiła moja babcia i doskonale pamiętam, że za każdym razem znikała w ekspresowym tempie. Tak bardzo wszystkim smakowała. 

Rumpuć, bo tak właśnie nazywa się opisywana zupa, to mieszanka kolorowych warzyw, mięsnych kawałków oraz aromatycznych przypraw. Jest tak dobra i sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne. Warto również dodać, że rumpuć w 2010 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie wielkopolskim". Jeśli do tej pory nie miałeś okazji skosztować pysznej zupy, konieczne zrób to jak najszybciej. Gwarantuję ci, że już po jednej łyżce zakochasz się w niej na całe życie. Taka jest dobra!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj rumpuć swoim bliskim, a z pewnością poproszą cię o dokładkę

Składniki:

  • 250 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g szynki wieprzowej,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka całego kminku,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 600 g ziemniaków,
  • 1/2 młodej kapusty,
  • 160 g koncentratu pomidorowego,
  • około 1,5 litra wody.

Zasmażka:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domową zupą rozpoczynam od podsmażenia na patelni kawałków boczku oraz cebuli

Najpierw zajmuję się boczkiem i cebulą
Najpierw zajmuję się boczkiem i cebulą© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mieszankę zdejmuję z patelni, po czym na to samo urządzenie wrzucam kawałki łopatki i szynki wieprzowej. Je również podsmażam z każdej strony. 

Na patelni przygotowuję też mięso
Na patelni przygotowuję też mięso© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Obie mieszanki z patelni wrzucam następnie do dużego garnka. Do środka dodaję jeszcze: ziele angielskie, liście laurowe, wodę oraz sól. Mieszankę gotuję przez godzinę. 

Składniki przekładam do garnka i zalewam wodą
Składniki przekładam do garnka i zalewam wodą© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po 60 minutach w garnku lądują warzywa, a mianowicie: marchewki, seler, korzeń pietruszki, por, cebula oraz obrane ząbki czosnku. Nie zapominam również o suszonym majerankukminku. Całość dokładnie mieszam, po czym gotuję pod przykryciem przez kolejne 30 minut. 

Do garnka trafiają również warzywa i przyprawy
Do garnka trafiają również warzywa i przyprawy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy mija 30 minut, wyjmuję z garnka warzywa, po czym wrzucam do środka pokrojone w drobną kostkę obrane ziemniaki, kiszoną kapustę oraz młodą kapustę. Kontynuuję gotowanie przez kolejne 20 minut. 

Nie zabraknie i kapusty. I to w dwóch odsłonach
Nie zabraknie i kapusty. I to w dwóch odsłonach© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Do gotującego się wywaru po 20 minutach dodaję ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki. Nie zapominam też o koncentracie pomidorowym oraz przyprawach: soli i pieprzu. 

Przypraw nigdy za wiele
Przypraw nigdy za wiele© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec zagęszczam zupę domową zasmażką na bazie masła i mąki. Składniki łączę na osobnej patelni. I to wszystko, zupa nadaje się do podania. Świetnym uzupełnieniem będzie tu świeży koperek. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także